На закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране прие

...
На закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране прие
Коментари Харесай

КЕВР прие нови правила за работа на организирания борсов пазар

На закрито съвещание днес Комисията за енергийно и водно контролиране одобри нови правила за работа на проведения борсов пазар. Според обясненията на регулатора задачата е посредством тях да се постигне сигурност и изясненост в публичните връзки, зародили вследствие на търговията на електрическа сила на проведения борсов пазар, като се регламентират правата и отговорностите на комерсиалните участници и на " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД.

С разпоредбите се обгръща цялостната активност на борсовия оператор, в това число на трите пазарни сегмента - „ Ден напред “, „ В рамките на деня “ и Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа сила посредством двустранни контракти.

В обособени глави са регламентирани процедурите за регистрация и достъп на комерсиалните участници до електронните системи за търговия и сетълмент, разпоредбите за отдръпване, премахване и изключване на търговски участници от борсовия пазар, реда, метода и изискванията за реализиране на търговия на обособените пазарни сегменти. Уточнени са дейностите, пораждащи финансови взаимоотношения и финансови отговорности, както и предоставяните услуги по сетълмент на всички сегменти на борсовия пазар на електрическа сила.

Уредена е и отговорността на комерсиалните участници при несъблюдение на отговорности, произлизащи от присъединяване им на борсовия пазар, както и от подписани контракти за търговия на този пазар. Регламентирани са забрани за манипулиране на пазара и за търгуване с вътрешна информация.

Приетите от КЕВР Правила за работа на проведения борсов пазар на електрическа сила ще бъдат обнародвани в „ Държавен вестник “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР